Лінгвістична освіта в США: програми, вимоги та можливості

Лінгвістична освіта в США: програми, вимоги та можливості

Тетяна Титко випускниця Огайського університету
Лінгвістична освіта в США: програми, вимоги та можливості

Часто запитують – скільки  мов потрібно знати, щоб бути лінгвістом?  Відповідь проста – хоча б одну. Багато відомих американських лінгвістів знають лише англійську, але це не заважає їм досліджувати процес вивчення англійської  як першої чи іноземної мови. Звісно, є дослідники, які знають декілька іноземних мов. Але це більш гарне доповнення до резюме, ніж обов’язкова умова, щоб бути лінгвістом. Адже, лінгвістична освіта в США надається переважно англійською мовою.

Лінгвістична освіта в США, а саме Магістерські (Master’s) та докторські (PhD) програми з лінгвістики в американській системі вищої освіти бувають двох типів: теоретична лінгвістика (Linguistics) та прикладна лінгвістика (Applied Linguistics). Прикладна лінгвістика дуже часто прирівнюється до програм з викладання англійської для носіїв інших мов (Teaching English to the Speakers of Other Languages) та включає в себе такі предмети як методику викладання англійської як другої/іноземної мови (English as a Second/Foreign Language), теорію оволодіння другою мовою (Second Language Acquisition Theory), викладання граматики, письма, читання та інших мовних навичок. Також програми з прикладної лінгвістики включать теоретичні предмети: синтаксис (Syntax), фонетику (Phonetics), ceмантику та прагматику (Semantics & Pragmatics). Важливими для розуміння структури мови та її функцій є психолінвістика (Psycholinguistics), соціолінгвістика (Sociolinguistics), нейролінгвістика (Neurolinguistics), лінгвокібернетика (Computational Linguistics) та інші суміжні з лінгвістикою дисципліни.

Для вступу на магістратуру чи докторантуру з лінгвістики, абітурієнтам потрібно зібрати «стандартний» пакет аплікаційних документів: мотиваційний лист, рекомендаційні листи (зазвичай, три), резюме, диплом бакалавра/магістра зі суміжної дисципліни з додатком (transcripts), результати мовних тестів TOEFL або IELTS та стандартизованого тесту GRE. Для того щоб отримати фінансування, яке надається у вигляді асистенства (research or teaching assistantship), апліканту потрібно написати про свою філософію викладання (teaching philosophy) та мати написану роботу з академічного письма (academic writing sample). Переважна більшість аплікантів вступають на магістратуру задля вдосконалення навичок викладання та професійного розвитку після декількох років викладання. Ті, кого цікавить проведення дослідження, продовжують навчання на докторантурі. Хоча для багатьох, практичних знань здобутих на магістратурі є цілком достатньо, щоб стати більш конкурентоспроможними на ринку праці.

Попри хибне уявлення, що лінгвіст може бути тільки вчителем або репетитором, спектр можливостей для працевлаштування є надзвичайно широким. Мовознавець може працювати перекладачем, координатором мовного центру, методистом з викладання мов, дизайнером онлайн курсів, автором книг та посібників з вивчення мов, коректором, редактором, чи спеціалістом з тестування. А завдяки таким м’яким навичкам як критичне та аналітичне мислення, вирішення проблемних ситуацій, розвинутим комунікативним  навичкам та здібності до розшифрування змісту тексту, спеціалістів з прикладної лінгвістики часто приймають на роботу у поліцейські департаменти, суди та інші урядові структури

Тетяна Титко, студентка Огайського університету

Залишились питання?

Почитати FAQ

Стислi вiдповiдi на найпоширенiшi питання.

Написати нам

З радiстю вiдповiмо на будь якi питання про освiту в США.

Отримати консультацiю
Отримати консультацiю

Допоможемо з вирiшенням питань на онлайн- консультацiї.